Someco

Allt du som B2B-marknadsförare behöver veta om Super Content Marketing 2017

Evenemang

Allt du som B2B-marknadsförare behöver veta om Super Content Marketing 2017

Sveriges största innehållsevenemang, Super Content Marketing Event (#scmswe), arrangerades igen i Stockholm. Vi från Someco var på plats för att anamma de senaste trenderna inom innehållsmarknadsföring och för att förmedla de viktigaste nyheterna till dig rykande färska. Så om du har som mål att vara den som gör super content marketing inom B2B, är det bara att fortsätta läsa.

Ögonblick av inspiration

Ur ett B2B-perspektiv handlar mycket om att skapa egen efterfrågan med hjälp av inspirerande och engagerande innehåll istället för att enbart nöja sig med det traditionella säljfunnel-tankesättet.  Andrew Davis, talare och författare av bästsäljaren Brandscaping, hävdar bland annat att den gamla säljtratten omöjligen kan vara en relevant modell för att beskriva kundbeteendet idag. I tider när webben, mobilitet och sociala medier har möjliggjort att makten över företagets varumärkeskommunikation flyttat över från säljarna till kunderna, är det ohållbart att grunda sin marknadsprocess på den gamla trattmodellen. Moderna kunder vill bli inspirerade, hoppa runt och leta information, få nya impulser som i bästa fall leder till affärer.

Många B2B-företag förhåller sig gammalmodigt till innehållsmarknadsföring och driver sina aktiviteter i tron om att det kunderna vill veta mer om är deras egna produkter och tjänster. Kunderna är de facto lika självupptagna och vill oftast höra främst om sig själva. Samtidigt är företagen bekväma så länge de kan hålla sig till den trygga produktzonen. Men istället borde varumärken sträva efter att skapa ögonblick av inspiration. För det är inspiration och känslor som driver försäljning. Bästa med ögonblick av inspiration är att kunden skapar själv en imaginär call to action – istället för den konstgjorda funktionen företaget själv försökt skapa. 

Hur ska man veta vad inspirerar och vad inte?

Eftersom vi idag drunknar bokstavligen i innehåll, betonar flera talare att istället för att skapa mera innehåll bör man satsa på bättre innehåll (förra året spenderades 53 % mera pengar på innehåll i UK jämfört med tidigare år). Med egen erfarenhet kan jag definitivt skriva under påståendet att flera B2B-företag har hoppat på content marketing-tåget bara på grund av att konkurrenterna redan är där. Istället för att kopiera andra, uppmuntrar både Andrew Davis och Ann Handley, som är en av världens främsta experter på content marketing, företag att fundera på innehållsluckor på marknaden som ännu borde fyllas. Kvalitet framom kvantitet!

Ett bra exempel på påhittig innehåll är det amerikanska filmbolaget Boardstudios som säljer företagsfilmer till beslutsfattare. Företagens högsta ledning brukar traditionellt vara svåra att nå. Boardstudios bestämde sig för att försöka hitta en innehållslucka och ringde ett antal verkställande direktörer för att fråga hur de skulle vilja utveckla sig själva ifall de hade mera tid. Flera svarade att de gärna skulle läsa flera böcker om de bara hade extra timmar i dygnet. Boardstudios hakade på idéen och började producera korta 5-minuters videosammanfattningar på olika böcker, som de sedan skickade ut gratis till högsta ledningen varje fredag. Budskapet gick hem hos målgruppen och efter ett tag ville flera av direktörerna köpa företagsfilmer av Boardstudios. Deras omsättningen ökade dramatiskt tack vare en innehållslucka de identifierade och kunde fylla.

För att vinna måste du våga satsa

Ett bra B2B-exempel på att planering och målinriktad arbete ger resultat är lastbilsföretaget Scania, som under de senaste åren har satsat på kontinuerlig och systematisk innehållsmarknadsföring. B2C-företag är vana att investera resurser i effektiv innehållsproduktion men sällan ser man att B2B-företag satsar lika stort som Scania gör – och samtidigt får resultat. Staffan Ekengren från Scanias kommunikation betonar målgruppskännedom och användningen av influencers även på B2B-sidan. För Scania är chaufförerna en viktig grupp som påverkar inköpsbeslutet och fungerar som brandambassadörer för Scania. Användningen av influencers i den egna innehållsmarknadsföringen är vardag för flera konsumentvarumärken men Scanias exempel visar att de spelar en viktig roll också på affärssidan.

Ett annat viktigt budskap Scanias Staffan har för alla oss perfektionister är att sänk på ribban! Relevant och intressant innehåll behöver inte vara dyrt och för långt slipat. Åskådarna väntar såklart viss kvalitet men ofta räcker till exempel i videoproduktion enkel utrustning och baskunskaper i editering (om ni vill veta mer om case Scania, kolla #nextgenscania).

Speciellt för dig som jobbar med marknadskommunikation inom B2B en sista insikt från Super Content Marketing: satsa på din tone-of-voice. Även om det kan verka irrelevant flum som har ingenting att göra med din seriösa affärsstrategi, är det i princip ditt enda sätt att skapa bättre, djärvare och modigare innehåll för att förbli angelägen för dina kunder.

Ifall du vill veta mera om Super Content Marketing-dagen eller fortsätta dialogen kring ämnet, ta kontakt!

04.05.2017
Keywords: Insight