Someco

Influencer marketing i Finland vs. Sverige

Influencer marketing

Influencer marketing i Finland vs. Sverige

Influencer marketing, eller samarbete med inflytelserika ambassadörer, blir allt vanligare bland företag i Norden som vill skapa en närmare relation till sin målgrupp. Samarbete med mode- och lifestylebloggare är relativt vanligt inom B2C-branschen i både Finland och i Sverige, även om vissa skillnader mellan de två grannländerna kan betraktas. Sverige har kommit längre med influencer marketing bland Youtube-stjärnor jämfört med Finland, där antalet kända vloggare är ännu knapp och där fokus ligger främst på unga YouTubers eller kändisar som använder sin närvaro i sociala medier i marknadsföringssyften. Kolla Mansikka, Roni Back eller Miklu så vet ni vad jag talar om.

För första gången har IRM kartlagt annonsörers investeringar i influencer marketing i Sverige. Siffrorna visar att en halv miljard kronor investerades inom området under 2016. Det är en ökning med 40 procent från 2015 till 2016. I Finland har inte motsvarande siffror rapporterats, men jämfört med Sverige, är Finland grovt uppskattat snäppet efter. Detta tyder på att influencer marketing spelar en allt mer betydande och framförallt bestående roll i företagens marknadsföringsstrategi. Förutom att användningen av influencer marketing växer, är enligt Linqias globala undersökning 90 % av de som har influencer marketing som en del av sin marketing mix nöjda. Man behöver inte vara en spåkvinna för att kunna förutspå att siffran ökar inom de närmaste åren i både Sverige och Finland.

Även om influencer marketing är en populär och växande form av marknadsföring, finns det även utmaningar relaterade till ämnet. Enligt en undersökning som det finska företaget Indieplace gjorde, är de största utmaningarna som står i vägen för utnyttjande av influencer marketing svårigheten att mäta resultat och svårigheten i att hitta passliga inflytare inom den egna branschen. Vår tips är att du som marknadsförare borde ställa andra krav på influencers än bara räkna antalet följare. Mät istället mängden trafik och engagemang du får i relation till hur många följare profilen har. Därefter är det lite lättare att mäta vad influencer marketing verkligen ger för resultat för ditt varumärke. Angående den tekniska biten, har till exempel Facebook och Instagram utvecklat verktyg för samarbeten där det är lättare för företagen att följa med och kontrollera innehåll relaterat till det egna varumärket skapad av olika influencers.  

B2B influencer marketing – ett steg efter 

Precis på samma sätt som andra nya marknadsföringstrender, släpar influencer marketing inom B2B branschen efter B2C. Traditionellt har man använt sig av influencers på B2B-sidan då man bett kända personer tala på konferenser eller mässor. Men i och med att tekniken utvecklas, påverkas våra sätt att söka information, konsumera innehåll och våra sätt att fatta beslut. Detta påverkar i allt större utsträckning hur och var olika influencer- samarbeten tar rum.

Enligt LinkedIns statistik inleder 84 % av B2B-inköpare nya samarbeten baserat på rekommendationer. Men detta betyder naturligtvis inte att vem som helst duger som influencer. Det lönar sig att extra noggrant välja sin partner: alla uppfattas inte som experter inom specifika B2B-områden (där ämneskunskap är viktigare än antalet Instagram-följare). Väl vald expert kan vara lika tillförlitlig som om en vän eller kollega talat väl om företaget. För B2B är påverkan mer indirekt och de som verkligen är influencers kan vara svårare att identifiera. Alltid behöver man inte heller växla pengar i B2B influencer marknadsföring: För B2B-företag kan det handla om att knyta till sig aktörer som är verksamma i branschen. Bra exempel är forskare, politiker och analytiker. Win-win situationen skapas av att man erbjuder gemensamma plattformar där det kan ske ett ömsesidigt utbyte av åsikter och information.

Många annonsörer kämpar dock fortfarande för att förstå begreppet influencer marketing samtidigt som många önskar tydligare annonsmärkning, etiska regler och KPIer. Flera aktörer jobbar för att svara på denna efterfrågan (bl.a Ping Ethics i Finland och IAB i Sverige).

Från kändisar till medelsvenssons

Nästa steg i influencer marketing är att företag börjar använda helt vanliga människor i sin marknadsföring istället för kändisar. I Sverige talar man redan om micro influencers, som kan generera högre organiskt engagemang på sociala medier. Micro-influencers hittas oftast på social medier och har ofta avsevärt mindre följare än stora namn. Till skillnad från influencers, är de inte kändisar utan kan istället vara starka inom specifika områden såsom till exempel träning eller bilar. De får oftast mindre synlighet än kändisar men ofta kan de ha stort engagemang hos sina följare. För att inte nämna hur mycket billigare de är jämfört med stora namn.

I Sverige används micro-influencers redan av vissa specifika varumärken då Finland först tar sina första steg (inom fitnessbranschen kan vissa bodybuilders t.ex räknas som micro-influencers).

03.01.2018